Sokowirówka czy wyciskarka?

Piotr Adamowicz/bigstockphoto.com

Samodzielne przygotowywanie soków owocowych i warzywnych stało się ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza że jest to dogodny sposób na zapewnienie odpowiedniej ilości warzyw i owoców w diecie. Wiele osób szuka więc odpowiedniego urządzenia do tego celu. W sprzedaży można znaleźć sokowirówki i wyciskarki.

Urządzenia te bywają ze sobą mylone, gdyż zasadniczo mają takie samo zadanie – wyciskanie soku. Jednak różnią się one zasadą i zakresem działania oraz uzyskiwanym efektem. Wybór zależy zarówno od naszych oczekiwań, jak i możliwości finansowych.

Sokowirówka

Sokowirówki są dostępne na rynku od dziesięcioleci. Ich działanie polega na rozrobnieniu owoców i warzyw na mniejsze części, a następnie oddzieleniu soku od miąższu. Umożliwiają uzyskanie soku z popularnych gatunków twardych warzyw i owoców – np. jabłek, gruszek, buraków, marchewek. Natomiast gorzej radzą sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściastych (jarmuż, szpinak) i z drobnych owoców jagodowych. Nie nadają się też do owoców bardzo miękkich, takich jak banany.

Sok z sokowirówki jest bardziej klarowny niż z wyciskarki. Sokowirówki pracują szybciej niż wyciskarki, więc możliwe jest uzyskanie dużej ilości soku w krótkim czasie. Nie wymagają też zwykle wcześniejszego przygotowywania warzyw i owoców, np. krojenia. Sok z sokowirówki jest natleniony, a przez to mniej trwały – należy go wypić tuż po wyciśnięciu.

Wyciskarka

Wyciskarki miażdżą owoce i warzywa za pomocą wałka ślimakowego bądź dwóch wałków. Zmiażdżone produkty trafiają na sitko, przez które są przeciskane. Zatem sok zawiera więcej miąższu (nie zostaje on odwirowany) i jest gęstszy. Wyciskarki nadają się także do przygotowywania musów i mielenia orzechów.

Wyciskarki mają często mały otwór wlotowy, więc owoce i warzywa trzeba najpierw pokroić. Przygotowywanie soku jest bardziej czasochłonne, ale zarazem efektywniejsze – z tej samej ilości owoców i warzyw można zwykle uzyskać więcej soku niż z użyciem sokowirówki.

Co wybrać?

Wbrew niektórym informacjom, które można znaleźć w sieci, nie można powiedzieć, że wyciskarki są lepsze od sokowirówek. Jeśli chodzi o wartości odżywcze soku uzyskanego za pomocą obu typów urządzeń, są one zbliżone, przy czym może to zależeć od rodzaju, jakości i proporcji użytych owoców i warzyw. Oba urządzenia mają zarówno zalety, jak i wady. Jedna osoba woli sok klarowny i może go wypić od razu po przygotowaniu, a istotny jest dla niej krótki czas wyciskania. Inna chce mieć możliwość uzyskania gęstych soków i musów, a na czasie jej nie zależy. Dlatego wybór zależy tu od indywidualnych preferencji.

Nie bez znaczenia są też kwestie finansowe. Sokowirówki są zwykle tańsze od nawet najtańszych modeli wyciskarek. Mogą więc być dobre dla osób, które chciałyby zacząć samodzielnie przygotowywać soki, a nie dysponują dużym budżetem. Nieco droższe są wyciskarki jednoślimakowe, a najdroższe – dwuślimakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.