Produkty wspomagające spalanie – warto mieć je w diecie
Uzyskanie wymarzonej masy ciała oznacza wiele wyrzeczeń. Po pierwsze konieczne są regularne ćwiczenia, bo tylko aktywność fizyczna pozwoli na spalenie tkanki tłuszczowej. Bieganie, fitness lub pływanie – opcji na trening jest dużo, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Ćwiczenia to jednak nie wszystko. Niezbędna jest właściwa dieta, bogata w składniki odżywcze oraz niskokaloryczne produkty.
Jak pogodzić obie te zasady? Należy jeść z głową, a w razie „małego głodu” sięgać po produkty, które dodatkowo przyspieszają procesy spalania tkanki tłuszczowej. Wówczas lekkie odstępstwo od diety ujdzie nam płazem.
- Grejpfrut – owoc, który stymuluje metabolizm. Wiele diet opartych jest właśnie na właściwościach grejpfrutów, czyli przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym pomagają one w obniżaniu poziomu cukru oraz cholesterolu, dlatego warto codziennie zjeść pyszny owoc.
- Awokado – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym cholesterol nie osadza się w tkankach. Awokado zawiera cenne enzymy, lipazy, dzięki którym łatwiej jest spalić tkankę tłuszczową.
- Fasolka szparagowa – niskokaloryczna dieta może powodować niedobory białka, wówczas należy sięgnąć po fasolę szparagową, która z powodzeniem zastępują mięso i gwarantuje uczucie sytości na długo. Natomiast za sprawą wysokiej zawartości błonnika usprawnia metabolizm.
- Zielona herbata – pradawny napój, który sprzyja odchudzaniu i świetnie smakuje. Zieloną herbatę można pić o każdej porze, zarówno na zimno, jak i na gorąco. Świetnie gasi pragnienie, a poza tym korzystnie wpływa na metabolizm, redukuje cholesterol i wspomaga spalanie tłuszczu.
- Ocet jabłkowy – wykorzystywany w kosmetologii jako składnik preparatów upiększających. Ocet jabłkowy można być też bardzo pomocny przy kształtowaniu szczupłej sylwetki. Oczyszczające właściwości octu pozawalają przywrócić równowagę w pracy układu trawiennego.
- Papryczka chili – ostre danie hamuje apetyt, a tym samym wspomaga odchudzanie. Ostre przyprawy zawierają kapsaicynę, która odpowiedzialna jest za wytwarzanie ciepła w organizmie, a to wymaga energii, czyli spalenia dodatkowych kalorii. Dodając do zup, skoków warzywnych czy innych potraw odrobiny papryczki chili pobudzamy przemianę materii.
Powyższa lista nie jest ostatecznym spisem wszystkich naturalnych „spalaczy tłuszczu”. Jednak produkty te najczęściej można spotkać w codziennej diecie, dlatego umiejętne ich wyeksponowanie pozowali pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wiedza na temat właściwości poszczególnych artykułów spożywczych jest istotna przy kuracji odchudzającej, bo kompleksowo uzupełnia niskokaloryczną dietę oraz trening. Oczyszczony z toksyn organizm oznacza koniec z zaparciami, a brzuch znowu będzie płaski.